013
Bron

Dit is het omslag van het boek Moordboek, geschreven door Tilburger Ed Schilders. Het boek verscheen in 1988. Schilders zette daarin alles wat hij had onderzocht over de moord en het proces op een rijtje. Waar denk je dat de titel ‘Moordhoek’ vandaan komt? Marietje werd vermoord in Noordhoek.

Ed Schilders kwam op twee manieren aan de informatie voor zijn boek. Ten eerste: de kranten uit Marietjes tijd. De kranten wisten dat dit een belangrijke moordzaak was. Daarom stuurden ze stenografen naar de rechtbank. Stenografen schrijven letterlijk alles op wat er wordt gezegd. Zo kwam álles wat de verdachten en getuigen zeiden in lange artikelen in de krant. Dat was handig voor Ed Schilders. 90 jaar later las hij die kranten en was het net of hij bij de processen was. Een tweede bron was het dossier van advocaat Frans Pels Rijcken. Een dossier zijn aantekeningen en papieren en alles wat iemand verzamelt voor een bepaald doel. Rijcken was de advocaat van de schilder August Mutsaers. Zijn advocatenkantoor in Breda bestaat nog steeds. Daar werd het dossier teruggevonden.

Op basis van al zijn informatie denkt Ed Schilder dat niet de schilder of koster Marietje Kessels heeft vermoord, maar de pastoor! En dat hij de schilder en de koster heeft gedwongen hem te beschermen. Misschien heeft de koster zelfs Marietjes lichaam moeten verstoppen.

Herkomst

Gerelateerde thema's

Marietje Kessels

Trefwoorden

Marietje Kessels

Beschikbare tools

Overzicht van bron(nen) op de kaart

Alle bronnen