013
Bron

Dit is een bewijs van lidmaatschap van de NSB Vlaanderen, afdeling Antwerpen. Voor Tilburg waren er ook zulke bewijzen. ‘NSB’ stond voor ‘Nationaal Socialistische Beweging’. Het was een politieke partij die van 1931 tot 1945 bestond, met Anton Mussert als leider. Het lijkt op wat we nu ‘extreem rechts’ noemen. De NSB noemde zichzelf een beweging omdat het geen partij als de andere politieke partijen wilde zijn. Nationaalsocialisme vonden zij het belangrijkste. Dat betekent dat het Nederlandse volk op de eerste plaats moest komen. De NSB vond dat dit niet genoeg gebeurde en dat daardoor de economische crisis van de jaren 30 was ontstaan.

Vanaf 1935 werden ze steeds extremer, ze vonden bijvoorbeeld dat andere volken geen rechten hadden. Met name Joden niet. Dit soort Jodendiscriminatie heet antisemitisme. Hierin leken ze erg op de Nationaalsocialistische Duitse Arbeiderspartij (NSDAP) van Adolf Hitler. De NSB werkte dan ook meteen samen met de Duitsers toen die Nederland bezetten. Veel leden hielpen bij het opsporen van Joden en waren gewelddadig. Collaborateurs is het officiële woord daarvoor. In 1941 werden alle Nederlandse politieke partijen behalve de NSB verboden.

De NSB in Tilburg had ongeveer 700 leden. De beroemdste daarvan is politieman Piet Gerrits. Samen met zijn collega’s Boerma en Burger pakten zij een flink aantal Joden op na anonieme tips. Gerrits werd na de oorlog ter dood veroordeeld en er zijn allerlei spottende liedjes over hem.

 


Herkomst

Gerelateerde thema's

Tweede Wereldoorlog

Beschikbare tools

Overzicht van bron(nen) op de kaart

Alle bronnen