013
Bron

Rond 1830 was het onrustig in het verenigde Koninkrijk waar Nederland en België toe behoorden. Tot dan toe was het één koninkrijk onder Koning Willem I. Maar België wilde onafhankelijk zijn. Tijdens deze periode kwamen er duizenden militairen naar Tilburg en omgeving. Omdat er geen vestingen en kazernes in Tilburg waren, sliepen de meeste militairen bij de Tilburgers thuis.

Het waren niet alleen de onrusten rond 1830 en niet alleen tussen Nederland en België. Europa was in beweging en er waren in meerdere landen politieke onrustige tijden. Kroonprins Willem wilde dat er in het zuiden van Nederland voldoende landsverdediging aanwezig moest zijn. Daarom liet hij in 1841 drie stallen bouwen voor tweehonderd paarden. Vervolgens bouwde hij een kazerne. Deze werd in 1842  betrokken door twee eskadrons van het 4e Regiment Lichte Dragonders, een cavalerieonderdeel. Vanaf die tijd was Tilburg een echte garnizoensplaats en bleef dat tot 1856, toen de twee laatste eskadrons lanciers uit de stad vertrokken.

In 1851 werd het kazernecomplex door de erfgenamen van Willem II verkocht aan de gemeente Tilburg.

Op de afbeelding zie je een schoorsteen en fabrieksgebouwen. Daaruit kun je opmaken dat het gebouw een andere bestemming kreeg, namelijk als fabriek. 

Gerelateerde thema's

Koning Willem II

Beschikbare tools

Overzicht van bron(nen) op de kaart

Alle bronnen