013
Bron

Dit is een foto van de rijks-hbs Willem II. Herken je het gebouw? Het is het Paleis-Raadhuis dat in het centrum van Tilburg staat. In 1863 zorgde de politicus Thorbecke voor een nieuwe onderwijswet en daarmee een nieuw soort school: de Hogereburgerschool (hbs). Tilburg was in de negentiende eeuw door allerlei moderniseringen en de textielfabrieken steeds meer een grote stad geworden. Dus Tilburg wilde ook zo’n hbs. Dat paste bij een industriestad. De hbs was geen voorbereiding op de universiteit maar leidde op voor praktische beroepen. Het was een soort middelbare school op havoniveau. Hierom was er veel aandacht voor wiskunde en techniek. Eerst mochten er alleen jongens heen. Vanaf 1871 werden ook een paar meisjes toegelaten die speciale toestemming hadden gekregen van de minister. Pas vanaf 1906 mochten meisjes zich vrij aanmelden.

 Maar voordat Tilburg de eerste hbs van Brabant kon krijgen was er geld nodig voor een nieuw schoolgebouw. Het paleis van Willem II (zie bron Een nieuw paleis voor de koning), een andere beroemde Tilburger, was toen niet in gebruik. Het was eigendom van de koninklijke familie en die wilde het gebouw in 1864 wel aan Tilburg geven om als hbs te gebruiken. Als ze de school maar naar Willem II noemden. Dat vond de stad geen probleem. Omdat er eerst verbouwd moest worden begonnen de eerste lessen pas op 9 april 1866. Vincent van Gogh kwam in september. Er waren toen nog maar tussen twaalf en zestien leerlingen. Dat kwam doordat weinig kinderen al genoeg geleerd hadden om naar de hbs te kunnen. Het basisonderwijs was niet voor iedereen hetzelfde en goede scholen waren duur, veel textielarbeiders hadden daar geen geld voor. En veel kinderen moesten zelf werken (zie thema Kinderarbeid).

 Ondanks de verbouwing en het enthousiasme van de stad begon de school een beetje moeilijk. Door de nadruk op praktische vakken werd er geen godsdienst gegeven en dat vonden sommige katholieke Tilburgers maar niets. Ook waren er wat problemen met de docenten en was het gebouw eigenlijk niet zo geschikt als schoolgebouw. Maar de school bleef bestaan. In 1934 verhuisde de rijks-hbs Willem II naar de Ringbaan-Oost. De naam is nu Koning Willem II College en het zit op de Tatraweg. Het is een school voor mavo, havo, atheneum en gymnasium en er zitten ongeveer 1600 leerlingen op.

           

Herkomst

Datering

1892

Collectie

Regionaal Archief Tilburg

Organisatie

Regionaal Archief Tilburg

Beschikbare tools

Overzicht van bron(nen) op de kaart

Alle bronnen