013
Thema

In de jaren 50 en 60 was de Tilburgse wollenstoffen en -dekenfabriek AaBe heel bekend. Bijna iedereen had thuis wel een lekker warme wollen deken van AaBe. Op die dekens zit een bekende afbeelding, het logo. Daarop staat in een sneeuwlandschap een rendier voor een slee vol met dekens. Niet alleen de producten waren bekend, ook hoe goed de fabrikanten voor hun arbeiders zorgde was lang een voorbeeld. Dat noemen we een sociaal beleid.

De naam AaBe bestaat uit onderdelen van de naam van de oprichter: Adolf van den Bergh. De familie Van den Bergh zat al lang in de textiel in Tilburg, ze zijn bekend van de BeKa-fabriek (zie thema Beka-fabriek). Maar Adolf wilde een eigen fabriek en liet in 1929 een mooi fabriekscomplex bouwen op de Hoevenseweg (vlak bij wat nu de Fatimastraat heet). AaBe was de eerste fabriek in Tilburg die in plaats van stoommachines elektromotoren gebruikte.

In de jaren 30 was er een economische crisis in de wereld. Maar mensen wilden het nog steeds graag warm hebben en daardoor ging het meteen in de beginjaren goed met AaBe. Na de Tweede Wereldoorlog ontwikkelde de fabriek zich zelfs tot ‘Neerlands grootste dekenfabriek’ met meer dan 1200 werknemers. Naast de wollen dekens maakten ze stoffen voor kleding en uniformen en textiel voor in huis, zoals gordijnen. Maar vanaf eind jaren 60 namen steeds meer mensen dekbedden van dons, zoals jij waarschijnlijk ook hebt. Daardoor werden er minder wollen dekens verkocht. In die tijd sloten veel Tilburgse textielbedrijven. Maar AaBe bleef bestaan. In 1978 was het met ongeveer 200 werknemers een stuk kleiner, maar ze maakten nog steeds dekens. Dat jaar richtten ze een succesvolle afdeling voor stoffen die heel moeilijk in brand vliegen. Die zijn vooral handig voor in bijvoorbeeld vliegtuigen. In 1996 bleef alleen deze afdeling bestaan, met als naam AaBe Textiles. Ze verhuisden naar bedrijventerrein Kraaiven. Maar helaas moest ook deze afdeling van Aabe in 2008 definitief dicht. De 38 werknemers werden ontslagen. Gelukkig is er tegenwoordig nog steeds een bedrijf dat AaBe heet: AaBe Textiles Trading. Zij verkopen net als het oude AaBe lekker warme wollen dekens.

 

Toon 8 bronnen

Tijdvakken