013
Thema

Van 1914 tot 1918 duurde in Europa de Eerste Wereldoorlog of Grote Oorlog. Het was een enorm conflict waarbij meer dan negen miljoen doden vielen. Nederland bleef neutraal, dat betekent dat we zoveel mogelijk buiten de oorlog bleven en niet mee vochten. Gelukkig accepteerden andere landen dat. Maar Nederland merkte natuurlijk wel wat van de oorlog, zeker in het zuiden, waar Tilburg ligt. België was wel betrokken bij de Eerste Wereldoorlog en Tilburg ligt dicht bij de Belgische grens. Toen Duitsland België in augustus 1914 binnenviel, vluchtten zo’n 100.000 Belgen naar Nederland.

Meer dan 10.000 van die vluchtelingen kwamen naar Tilburg. Om hun onderdak en veiligheid te kunnen geven, werd een 'Vluchtelingencomité' opgericht (zie bron Bestuur Vluchtelingencomité). Dat zorgde bijvoorbeeld voor kleren en dokters. Voor de Belgische kinderen kwamen er speciale scholen. Ook de politie, het leger en treinpersoneel hielpen. Iedereen zag hoe erg de situatie was. De Nederlandse regering gaf mensen die een vluchteling in huis namen dan ook extra geld.

Tilburg was niet alleen door de vluchtelingen extra druk, maar ook doordat er in heel het zuiden van Nederland extra soldaten waren om de neutraliteit van Nederland in de oorlog te beschermen (zie bron Militairen op station Tilburg). Die moesten vaak bij mensen thuis slapen, ‘inkwartieren’ wordt dat genoemd. Duitsland had in oktober 1914 België veroverd en er werd dus niet meer gevochten. Om Tilburg en de rest van Nederland wat rustiger te maken probeerde de regering te zorgen dat de vluchtelingen terug naar huis gingen. Dat deden ze door bijvoorbeeld geen geld meer te geven als je een vluchteling in huis nam en door de Belgen te zeggen dat het thuis weer veilig was. Later heeft de regering toegegeven dat ze hier misschien wat langer mee hadden moeten wachten. Toch gingen veel Belgen terug. 54 Belgen bleven na de oorlog in Tilburg wonen. Voor de liefde bijvoorbeeld of omdat ze goed werk hadden gevonden.

Toon 13 bronnen