013
Thema

Overal in Tilburg kom je koning Willem II tegen. Kun je een paar plekken bedenken? De voetbalclub bijvoorbeeld, maar ook de Willem II-straat, het standbeeld op de Heuvel en de gedenknaald bij de Heikese kerk. En plekken waar de naam ‘Willem II’ niet in voorkomt, zoals het Paleis-Raadhuis, de Lancierskazerne en de Koningshoeven. Het zal je dus niet verbazen dat koning Willem II belangrijk was voor Tilburg. En andersom, want hij was heel graag de stad.

De volledige naam van Willem II was Willem Frederik George Lodewijk van Oranje-Nassau en hij was een van de voorvaderen van onze koning, Willem-Alexander van Oranje-Nassau. Willem II werd in 1792 geboren als de oudste zoon van Willem I en Wilhelmina van Pruisen. Aan het einde van achttiende eeuw was er in Frankrijk de Franse Revolutie gaande. Het doel daarvan was meer macht voor het volk en geen macht meer voor de adel en het koningshuis. In Nederland wilden mensen dit ook wel en daarom vluchtten in 1795 de koning en koningin – de ouders van Willem II dus – naar Engeland. Een dag erna werd naar Frans voorbeeld de Bataafse Republiek uitgeroepen. Willem II groeide op buiten Nederland. In 1813 werd zijn vader Willem I met behulp van Engeland weer heerser in Nederland en in 1815 koning van het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden. Daar hoorde België ook bij. Vanaf dat moment was Willem II officieel de troonopvolger. Vlak daarna trouwde hij met Anna Paulowna, een dochter van de tsaar van Rusland.

In 1831 was kroonprins Willem II in verband met de Tiendaagse Veldtocht (zie bron Overgave van Hasselt) in Tilburg. Hij vond de stad zo fijn dat hij er zijn hoofdkwartier vestigde. Als hij niet in Den Haag moest zijn, was Willem II in Tilburg. Hij woonde vlak bij wat nu het Stadhuisplein is, in een herenhuis dat hij in 1835 had gekocht (zie bron Kamer van de koning). Hij noemde dit zijn ‘paleis’. Buiten de stad liet hij boerderijen bouwen, de ‘Koningshoeven’ (zie bron Buitenverblijf). Hij ging bijvoorbeeld ook bij een jachtvereniging. Voor het katholieke Tilburg was de liefde van de latere koning voor de stad een vorm van erkenning en een mogelijkheid mee te doen in het door protestanten geregeerde Nederland.

Pas in oktober 1840 werd Willem II koning. In april 1841 vierde hij met een grote intocht in Tilburg dat hij koning was geworden. Heel de stad stond langs de straat om voor hem te juichen. De jonge Tilburgse schilder Jan van Dijk maakte een mooi schilderij van de intocht. Willem II was dol op bouwen. Zo liet hij in 1842 de Lancierskazerne bouwen om de paarden van het leger te kunnen stallen zodat de Tilburgers er minder last van hadden. Later bouwde hij er slaapplekken voor de soldaten bij zodat die niet meer bij de mensen thuis hoefden te slapen (zie bron De eerste steen).

Net zoals zijn vader had Willem II het als koning niet makkelijk. Het volk wilde democratie en de macht in eigen hand in plaats van bestuurd te worden door koningen. In 1848 nam hij daarom een belangrijke grondwet aan die zijn macht als koning een stuk minder maakte. Om af en toe bij zijn problemen in Den Haag weg te kunnen liet hij in Tilburg een paleis bouwen. In 1847 begonnen de bouwers, de koning legde zelf de eerste steen. Maar een maand voordat het paleis klaar was stierf hij. Dat was in maart 1849 (zie bron De koning is ziek).

Na koning Willem II is geen koning meer zo dol geweest op Tilburg en andersom. Niet gek dus dat deze koning uit de negentiende eeuw nog zo duidelijk aanwezig is.

Toon 19 bronnen

Tijdvakken

Trefwoorden

Willem II

Beschikbare tools

Overzicht van bron(nen) op de kaart