013
Thema

Jouw ouders willen waarschijnlijk altijd precies weten wanneer je thuiskomt. Dan weten ze dat er iets niet klopt wanneer je wegblijft. Op 22 augustus 1900 gebeurde dat de ouders van Maria Catharina Wilhelmina Kessels. Zij was een Tilburgs meisje van elf dat bij jullie op school had kunnen zitten. Iedereen noemde haar ‘Marietje’ en ze woonde met haar familie in de wijk Noordhoek, waar ook de Noordhoekse kerk of Heilig Hart-kerk stond (zie bron Afbraak Noordhoekse kerk). Haar vader was eigenaar van de Koninklijke Nederlandse Fabriek van Muziekinstrumenten.

Op 22 augustus kwam ze niet thuis terwijl ze alleen een brief zou posten en haar pianoles af zou zeggen. Haar ouders werden natuurlijk ongerust en gingen naar de politie. Al snel was duidelijk dat er iets aan de hand was. Want ze was niet bij haar pianoleraar geweest, de brief kwam niet aan én een mevrouw had gezien dat iemand Marietje riep vanuit de kerk. De politie zocht in huizen en ondervroeg mensen, maar zocht gek genoeg niet meteen in de kerk. Dat deden ze pas twee dagen later. Toen vonden ze Marietjes lichaam, in wat het ‘verwulfsel’ wordt genoemd. Dat zit boven in de kerk: doordat kerkplafonds bogen hebben, ontstaan tussen het dak en de zoldering ruimtes van wel een meter diep. In zo’n ruimte was het lichaam van Marietje verstopt. De politie kon zien dat ze niet alleen was vermoord, maar dat ze ook het slachtoffer was geworden van een zedenmisbruik. 

Er waren twee officiële verdachten: August Mutsaers, de schilder die in de kerk aan het werk was en koster van Isterdael (zie bron Koster van Isterdael). Beide mannen ontkenden de moord. Ze werden eerst toch vastgehouden omdat ze zichzelf soms tegenspraken. De koster werd in december 1900 vrijgelaten, door gebrek aan bewijs. De schilder had geluk dat een goede advocaat hem gratis wilde helpen; dat kon hij zelf niet betalen. Twee jaar later werd hij ook definitief vrijgesproken, ook omdat er geen bewijs was. De moordenaar van Marietje is nooit gevonden.

In Tilburg zamelde de bevolking geld in voor een grote engel op Marietje haar graf. In heel Nederland waren mensen geschokt door haar dood. Omdat een kind zoiets ergs was aangedaan. Maar ook omdat het in een kérk was gebeurd. De kerk was toen nog een heel erg belangrijk onderdeel van het leven en het kerkgebouw was een heilige plek. Dat daar zoiets slechts was gebeurd, begreep niemand.

Marietje Kessels is nog steeds niet vergeten. In 1988 en 2011 verschenen er boeken over de zoektocht naar de moordenaar. In allebei is de pastoor een mogelijke dader. Terwijl hij niet eens gearresteerd was! (Zie bronnen Pastoor Zinnicq Bergman en Boek Moordhoek). Misschien kennen jullie ook wel het Marietje Kessels Project. Dit is een Tilburgs ‘weerbaarheidsproject’ voor scholieren. Weerbaarheid betekent dat je het herkent als er iets gebeurt dat je niet leuk vindt en je dan iets zegt of doet. Dus als bijvoorbeeld iemand je slaat of je gepest wordt of iemand aan je zit op een vervelende manier. Marietje Kessels werd het slachtoffer van iemand die haar grenzen overging en het is goed om te zorgen dat dat bij jou niet gebeurt.

 

Toon 19 bronnen

Tijdvakken

Trefwoorden

Marietje Kessels

Beschikbare tools

Overzicht van bron(nen) op de kaart